Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Ocak 2011 Pazar

ALAGÖZ KARDEŞLER

Foto:Sevcan Çarkcı


Akort Dergisi Mayıs-Haziran /2009

40 YILLIK DAYANIŞMANIN ADI:
                                                     “ALAGÖZ KARDEŞLİĞİ”
Yıllarca turistlere sahne programları yapan Alagöz kardeşler, uzak kaldıkları kendi dinleyicileriyle tekrar buluşma hazırlığı içinde… “Biz Sizin Şarkılarınızla Büyüdük” adını verdikleri albümlerinde 70’li yılların “Herşey Bitmiştir Artık”  “ Malabadi Köprüsü”, “Ateş Bacayı Sarmış” gibi sevilen şarkılarını bir araya getiren Rana-Selçuk Alagöz, “Albüm yön değiştirmemiz için bir aracı oldu. Turizmden kopmayacağız ama albümlere ve konserlere ağırlık vereceğiz. Özlemişiz…” diyor.
Uzun yıllar Kervansarayda yaptıkları turistik programların ardından dinleyicilerinden koptuklarını düşünerek, yeniden albüm çalışmalarına başlayan Rana- Selçuk Alagöz kardeşler,  “Biz Sizin Şarkılarınızla Büyüdük” adlı albümlerini geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkardı. Son yıllarda çeşitli ortamlarda karşılaştığı birçok insanın “Biz Sizin Şarkılarınızla Büyüdük” demesi nedeniyle albüme bu ismi verdiklerini söyleyen Selçuk Alagöz, şarkılarının hala dinleniyor olmasının gurur verici olduğunu belirtiyor: “Eski şarkılarda daha çok his vardı. Alt yapı çok güzel işleniyordu. Bilgisayar ortamında şarkı yapmak daha kolay hale geldi. Bu işte uzman olan konservatuvarlı gençler var. Günde 4–5 şarkı çıkarabiliyorlar ama 1 bestelik kapasiteyle 4 şarkı yapınca hepsi birbirine benziyor. Birçok parça gelip gidiyor ama bir “Samanyolu” hala dinleniyor, bizim şarkılarımız hala dinleniyor. Çok olumlu tepkiler alıyoruz.” Rana Alagöz ise, bu gibi klasikleşmiş şarkıları sofradaki ekmek ve su olarak yorumluyor: “Sofraya her zaman değişik şeyler koyarsınız ama ekmek ve su bilirsiniz ki hep o masada vardır. Bizim şarkılarımızda ekmek ve su gibi duruyor. Onlar hep bir yerde varlar.”
45 YILLIK AİLE GRUBU
Müzik öğretmeni olan babalarının aşıladığı müzik sevgisiyle bugünlere kadar gelen Alagöz kardeşlerden müzik hayatına ilk atılan Selçuk Alagöz olur. 1965’te Alagöz Orkestrasıyla kardeşi Ali Alagöz ile birlikte ilk profesyonel deneyimini yaşayan Selçuk Alagöz, 1966’da ikinci kez yarışmaya katıldığında üçüncü olarak ayrılır. 1967’de ise üçüncü kez aynı isimle katılamayacağını öğrenince Rana Alagöz’ü orkestra solisti olarak sahneye çıkarır. Yarışmadan üçüncülükle ayrılan Rana Alagöz’ün böylelikle müzik yaşamı başlar. Sonrasında ise, Rana ve Selçuk Alagöz konser ve plak çalışmalarıyla yoğun bir dönem içine girer. Bu dönemde Selçuk Alagöz’ün söz ve besteleri yanı sıra Ali Alagöz’ün de bazı şarkılarda imzası dikkat çeker. 1986 yılında ise, Nilüfer Alagöz’ün de aralarına katılmasıyla tamamen bir aile grubuna dönüşen topluluğa,  damat Taylan Kök ve kayınbirader Serdar Uygun da zaman zaman eşlik eder.
Alagöz kardeşlerle olan sohbetimizi sürdürüyoruz…
-80’li yıllarda sahne çalışmalarınızın ağırlık kazanmasıyla birlikte konser, albüm çalışmalarınızdan uzaklaştınız.
Rana Alagöz: Sahneden hiçbir zaman kopmadık ama başka müzik projelerinde yer almaya vakit bulamadık. Yaptığımız işi çok ciddiye aldık, bu bize çok şey kazandırdı. Kaybettiklerimizde oldu tabiî ki ama Allah onları karşımıza farklı bir şekilde karşımıza çıkarıyor. 49 dilde 73 ülkenin şarkılarını söyledik. Türk olarak gururlanıyorduk program yaparken. Katıldığımız TV programlarında dinleyiciler o yılları bizlerle paylaşıyor, bunu hangi turistte bulabilirsiniz ki? Ancak Türklerde bulabilirsiniz.
Selçuk Alagöz: 20–25 yıldır gelen tüm teklifleri geri çeviriyoruz. 15 yıl önce kadar Türk Pop müziğine damgasını vuran 20 şarkının içinde “Malabadi Köprüsünü” seçmişlerdi. Dolmabahçe Sarayında ödül verildiği bu geceye ben gidemedim. Çünkü sahne vardı. Bu hep içimde kalmıştır.
-Kardeş olmanızın müzikal birlikteliğinize etkisini anlatır mısınız?
Rana Alagaöz: Manevi değerlerimiz maddi değerlerin çok ötesinde bizim için. 45 yıldır beraberiz ve para için böyle bir saygısızlık olmadı aramızda. Rekabete girmek gibi bir durum söz konusu olmadı hiçbir zaman. Olsaydı bugüne gelemezdik zaten.
Selçuk Alagöz: Bizim tek tartışmamız, şarkı sıralamasında olmuştur. İlk yıllarda konsere giderdik, para babama verilirdi. Biz babamdan isterdik.
Ali Alagöz: Bu saygı, babamızdan geliyor. Biz babama siz derdik.
Nilüfer Alagöz: Şimdi o saygı kendi çocuklarımızda görüyoruz, aynı şekilde devam ediyor.
“BİZLER JOKERİZ”
-Nilüfer Alagöz: 16 yıl Kervansarayda çalıştık. Sonra hem ayrı, hem beraber çalıştık. Uzun süreden sonra olduğum için bana kazandibi derler.  Turistik iş yapıyorum. Birbirimizle şarkı alışverişlerimiz oluyor. Çalıştığım mekan, abimin (Seçuk Alagöz) çalıştığı yere çok yakın. Bazen hem kendi yerimde, hem de o dinlensin diye orada çıktığım oluyor.
-Ali Alagöz:  Diş hekimiyim aynı zamanda. Hem müzik hem diş hekimliği uzun süre devam etti. Jokerlik yapıyorum. Abimin ya da Nilüfer’in ihtiyacı olduğu anda devreye giriyorum.
-Bundan sonraki planlarınız neler?
Selçuk Alagöz: İzmir, Ankara, Eskişehir gibi yerlerden birçok konser teklifi alıyoruz. İlerleyen dönemlerde konser ve yeni bestelerden oluşan albüm çalışmalarımız olacak.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder