Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Ocak 2011 Salı

ŞEVKET UĞURLUER


Akort Dergisi Eylül-Ekim 2008

ANILARLA MÜZİĞİN MİMARI
ŞEVKET UĞURLUER’LE BUGÜNÜ KONUŞTUK;

“Çok iyi müzisyenler yetişiyor, ancak eski romantizm kalmadı…”

50 yılı aşkın süredir müziğin içinde ve bu sürede de yerli, yabancı yaklaşık bin şarkıcıya eşlik ederek, bir rekora imza attı. Aralıksız 20 yıldır da sürdürdüğü “Anılarla Müzik” adlı müzik programıyla evlerimize konuk oluyor ve iz bırakan şarkıları, sevilen sanatçılarla birlikte yorumluyor… Geçtiğimiz aylarda programıyla aynı adı taşıyan bir albümde 22 özel şarkıyı bir araya getiren müziğin ustalarından Şevket Uğurluer, “Bu şarkıları belki binlerce kez yorumladım ama her defasında ayrı bir zevk alıyorum…”diyor.

“Anılarla Müzik” adlı programınız, 20 yıldır devam ediyor. Bu kadar uzun süre devam etmesinin sırrı nedir, program nasıl TV klasiği haline geldi? 1988 senesinde TRT'de müzik ve sohbet içeren bir program olarak başladı.  Bu Türkiye Televizyonlarında bir ilktir.  Müzik ve sohbet şeklinde her hafta değişik bir konuk ile geçmişte kalan güzel şarkıları birlikte söyleyip, o günleri anarak bir program geliştirdik. Bu program o zaman emsalleri olmadığı için tek başına TRT kanallarında devam etti.  Bugün TV kanallarında izlediğimiz bütün sohbet ve müzik programları “Anılarla Müzik”in bir kopyasıdır.  Bugüne kadar da 20 yıl devam etmesinin tek sebebi çizgisini bozmayan tek program oluşudur.

Programınızda genç isimler sıklıkla konuk oluyor. Yeni nesil müzisyenlerden sizi heyecanlandıran isimler var mı? Yeni jenerasyon son derece başarılı.  Onlarla müzik yapmak bana son derece zevk veriyor, ancak isim vermek benim prensiplerime karşı olduğu için ''çoğunu'' beğendiğimi söyleyebilirim. Genç müzisyenler aslında konservatuar gibi çok değerli okullarda eğitim görüyorlar.  Bunun kıymetini bilmeleri gerekir.  Ancak müzik tembelliği affetmez, onun için çok çalışmak gerekir.

50 yılı aşkın süredir müziğin içindesiniz… Kendi çizginizden, kendi müziğinizden ödün vermeden bunu nasıl başardınız? Hiçbir zaman maddi çıkar ve reyting düşünmediğim içindir herhalde...

Geçen bu süre içinde müziğe dair gözlemlediğiniz değişimler, yenilikler, eksiklikler neler oldu?  Çok iyi şarkıcılar yetişmeye başladı, konservatuvar eğitimli, enstrüman çalabilir, genel müzik bilgilerine sahip çok eleman var şu anda.  Teknik de çok ilerlemiş durumda.  50 yıl önce bir mandolini dahi alırken maddi yönden düşünürken, bugün bir Steinway piyanoya rahatlıkla sahip olunabiliniyor.  Ancak biraz romantizm yavaş yavaş ölüyor sanki...

ORKESTRA DÖNEMİNDEN, TRİO’YA….
Piyanosuyla eşlik etmediği sanatçı hemen hemen yok gibi Şevket Uğurluer’in… Yerli ve yabancı yaklaşık 1000 sanatçıya piyanosuyla eşlik eden Uğurluer, “Piyano enstrümanlar içinde en komplike olanıdır” diyor. “Piyano tek başına dinlenebilen bir sazdır. Ve de bir orkestrada bir quartetde, bir trioda vazgeçilmeyen bir alettir.  Hele hele şarkı söyleyen birisi için eşlik etmede en önemli sazlardan biridir. Dolayısıyla küçüklüğümden beri şarkı söylememe eşlik edecek bir saz olduğunu bilerek, en zengin enstrümanı seçtim.” Mimarlık eğitimi alan, ancak kendi orkestrasını kurmasıyla hayatını müzikle şekillendiren usta sanatçı,  çalışmalarını 20 yıldır trio olarak sürdürüyor. Orkestra dönemini, büyük bir özlemle şöyle anımsıyor: “50’li ve 60’lı yıllar orkestralar döneminin en zengin olduğu zamanlardı.  Bütün gece kulüpleri, barlar, restoranlar canlı orkestralarla dolu idi.  Canlı müzik her yerde yapılıyordu.  Tabii  dans  o zamanın en büyük eğlencesiydi.  Orkestralar en az 7 – 8 kişilikti ve de enstrümanlar hep akustikti, elektronik değildi.  Haftanın her günü çalışılıyordu ve bütün bu saydığımız yerler müşterilerle doluyordu. Erkekler, kravatlı ve koyu takım elbiseli; bayanlar da genellikle tuvaletliydi. Şimdi ekonomik sebeplerden dolayı kalabalık orkestralar oluşturmak çok zor… Trio olarak çalışmalarımı 20 yıldır sürdürüyorum. Bunun çeşitli sebepleri var... Maddiyat, kolaylık, vs… Canlı müzik çalışmaları maalesef eskisi gibi olmadığı için biz şanslı bir azınlık oluşturuyoruz.”

GENÇLER ALBÜMÜ ÇOK SEVDİ
Şevket Uğurluer’in daha öncede yayınlanan ve müzik dünyasının hitlerini bir araya getirdiği “Anılarla Müzik” albümü uzun bir aradan sonra tekrar müzikseverle buluştu.  “As Time Goes By”, “Unforgettable”, “Strangers In The Night”, “Save The Last Dance For Me”, “Sway”, “Hit Road Jack”,  “Mona Lisa”,  “I Can’t Stop Loving You”, “Not Responsible” gibi 22 nostaljik şarkıdan oluşan albümü Uğurluer, şu sözlerle anlatıyor:  “Yaptığımız albüm nostaljik şarkıları içeriyor ve dolayısıyla daha çok yaşıtlarımızın anılarına da cevap verdiği için beğeniliyor.  Zaten bu şarkılar yıllardır eskimeyen, klasikleşmiş ve herkesin çok beğendiği şarkılar... Seçilmişlerin de seçilmişleridir.  Her şarkının mutlaka her insanda bir anısı vardır. Ben bile bu şarkıları binlerce kez söylememe rağmen her söyleyişimde ayrı bir zevk alıyorum. Çok önemli bir durumdur bu…  Çok enteresandır ki, 18 yaşındaki gençler de dinledikleri zaman çok beğeniyorlar.  Gençlerden aldığım mailler bunu doğruluyor.”









.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder